Des dels PIADS de la ciutat de Barcelona, va sorgir la iniciativa d’organitzar la I Jornada dels PIADS 2014, que va tenir lloc el passat 8 de maig. Aquesta iniciativa va néixer de la intenció de continuar durant els propers anys com a espai estable de trobada i intercanvi entre dones, i com a base per a l’enfortiment de les xarxes que les dones ja estan teixint a la ciutat, en col·laboració amb la xarxa pública de serveis. L´FSC gestiona els PIADS, de titularitat de l’Ajuntament de Barcelona, dels deu districtes de la ciutat des de finals de 2012.

I Jornada dels Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIADS)Aquesta jornada es va desenvolupar al voltant de la idea d’oferir un espai des del qual es puguin repensar els serveis d’atenció a les dones des d’una perspectiva diferent, a partir de les experiències individuals, grupals i comunitàries que ja s’estan portant a terme, però sempre amb una mirada cap al futur.

Un dels seus principals objectius va ser donar a conèixer les activitats i la feina que es desenvolupa des d’aquests serveis en els diferents districtes de Barcelona, com una representació del que les dones que viuen o treballen a la ciutat poden trobar al seu districte de referència.

La jornada es va adreçar, no només a professionals de serveis i entitats, sinó també a totes les dones amb voluntat de participar en els espais que es promouen des dels serveis municipals a Barcelona. Va voler ser un espai d’intercanvi d’experiències professionals i comunitàries, de dones i per a les dones, on qualsevol ciutadana hi pogués participar.

D’altra banda, es va centrar en ser un espai de trobada estable entre dones, posant l’accent en la seva vessant grupal i comunitària. Així, al matí vam poder centrar els intercanvis al voltant del coneixement i tasques en l’àmbit professional, i a la tarda, vam poder gaudir dels diferents espais que ens ofereixen els PIADS, a través dels espais de microcàpsules d’assessorament jurídics i tallers. Finalitzem amb diferents activitats lúdiques al voltant del gènere.

Per inaugurar aquest espai, vam comptar amb un diàleg entre dones, on tres expertes en temes de gènere i amb experiència i coneixement sobre els serveis públics d’atenció a les dones, com són Maribel Cárdenas, Trinidad Donoso i Sara Moreno, van dialogar entre elles i van fomentar el debat entre les assistents. El diàleg es va desenvolupar al voltant dels serveis públics d’atenció a les dones i el seu impacte en la vida quotidiana de les dones i les seves comunitats.

Cal destacar l’èxit de l’activitat central de la jornada dels PIADS. Va ser molt valorada pels assistents la presentació de les bones pràctiques per a la participació de les dones dels districtes de l’Eixample, Sants, Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó, Nou Barris i Sant Andreu. Amb la finalitat de visibilitzar les bones pràctiques, que en moltes ocasions compten amb la col·laboració dels PIADS, es va dissenyar un format de presentació amb suport de vídeo, on es va crear un espai d’intercanvi d’experiències i coneixement.

Des del Districte de l’Eixample s’està promovent la participació de les dones grans amb la finalitat de visibilitzar els espais propis i les tasques de responsabilitat en entitats i associacions que han guanyat les dones amb el pas dels anys. Es tracta de fomentar i consolidar la participació de les dones grans de l’Eixample, a través del suport emocional que poden trobar en tallers i activitats de sensibilització i en els recursos de la xarxa municipal.

El Districte de Sants-Montjuic va destacar el desenvolupament d’un treball conjunt amb els Centres Cívics amb la finalitat d’incloure la perspectiva de gènere en les seves programacions, per tal de visibilitzar la producció cultural en nom de dona.

Al Districte de Les Corts s’està portant a terme el Dones & Co. Aquest projecte sorgeix com a iniciativa del Grup de Dones del Districte de Les Corts, grup format per dones de diferents entitats del districte i dones a títol individual, fruit d’un desig grupal de tenir un programa d’activitats culturals en femení amb continuïtat al llarg de l’any. El Dones & Co es va iniciar amb programacions culturals trimestrals, i simultàniament es va elaborar una campanya específica de sensibilització, prevenció i identificació precoç de la violència de gènere amb joves i un treball continuat per donar a conèixer la vida quotidiana de les dones de Les Corts.

El Districte de Sarrià-Sant Gervasi celebra anualment la medalla de la dona del districte com a iniciativa que sorgeix del Consell de Dones del Districte. En els seus 20 anys d’història, s’han lliurat medalles a dones artistes, investigadores, pedagogues, periodistes, treballadores socials, lingüistes, mestres, esportistes, dones lluitadores amb diversitat funcional, etc. La medalla de la dona de Sarrià-Sant Gervasi constitueix un reconeixement i visibilització en l’espai públic de la tasca que fan les dones a la comunitat.

Al Districte de Gràcia, el projecte Minerva, sorgeix amb la intenció de promoure el reconeixement i donar suport a les dones creadores que formen part del món de la cultura. El seu objectiu és facilitar la creació d’un catàleg de dones creadores de Gràcia, on es promogui i es difongui les seves creacions, alhora que representa un espai per a la reflexió al voltant de la creació cultural amb perspectiva de gènere i la visibilització de la creativitat de les dones a l’espai públic.

Al Districte d’Horta-Guinardó, el projecte Troba’t i Re-troba’t ofereix un espai de trobada per a dones, en el qual es facilita la interrelació, el coneixement i el reconeixement mutu, el coneixement de l’entorn i les possibilitats de vincular-s’hi. Es treballen habilitats socials, gestió de les emocions, comunicació, recursos interns i externs, percepció, la relació amb els altres i amb l’entorn, entre altres. També, reben o realitzen visites de diferents recurs del territori, o bé elles mateixes visiten diferents espais del districte o la ciutat d’acord els seus propis interessos i necessitats.

Al Districte de Nou Barris, els moviments urbans representen un recorregut per la història dels barris del districte des de la mirada de les dones, amb l’objectiu de recollir i reivindicar la presència de les dones a la vida del districte. Els moviments urbans naixen amb l’objectiu de millorar les condicions de vida als barris. Aquest projecte té per objectiu recuperar el protagonisme de les dones als moviments urbans del districte, a partir de les protagonistes, amb les seves experiències individuals i col·lectives, tenint especial cura en fer visibles les seves aportacions en les diferents esferes de treball.

Al Districte de Sant Andreu, “Teatralitzant els mites de l’amor romàntic” és una bona pràctica comunitària en la qual es pretén abordar les creences i actituds sexistes sobre l’amor romàntic entre la població més jove del districte, per tal de prevenir i sensibilitzar sobre la violència masclista. Com a eina per a la intervenció s’utilitza el teatre de l’oprimit.

Cal assenyalar que en breu a la web de dones de l’Ajuntament de Barcelona, podreu trobar el vídeo del dia de la Jornada PIADS 2014, on recordarem els espais compartits.

Més informació PIADS: Cliqueu aquí