«Atenem persones que quedarien en terra de ningú»

Des d’aquest mes de setembre, el diari Ara dedica un espai fix anomenat «#ARAfempinya» a les pàgines de societat a explicar la tasca que desenvolupen les diferents entitats socials catalanes que treballen amb col·lectius en risc d’exclusió social, gent gran, dones, infància, etc. D’aquesta manera, el diari vol contribuir a fer visible l’acció social a Catalunya en l’actual context de crisi econòmica.

Un dels primers espais publicats ha estat dedicat a la Fundació Salut i Comunitat, a través d’una entrevista amb el nostre director tècnic Xavier Ferrer.

Confluència de problemes

«Imagina’t una persona amb una malaltia mental que, a més, té problemes de drogues», comença explicant Xavier Ferrer, director tècnic de la Fundació Salut i Comunitat. «Les entitats que atenen drogoaddiccions no tenen especialistes en psiquiatria, i al revés», segueix Ferrer. «Nosaltres intentem fer un pont entre problemes transversals, atenem persones que quedarien en terra de ningú», conclou. Al novembre la Fundació posarà en marxa una nova casa d’acollida, destinada exclusivament a potenciar aquest pont entre l’acumulació de problemes. Una casa per a dones víctimes de maltractaments que també tenen una addicció a les drogues o l’alcohol. «Les cases d’acollida no saben tractar els temes de drogues, i en algunes no volen aquestes dones perquè poden ser conflictives». La Fundació ja ha aconseguit que l’Ajuntament de Barcelona els cedeixi un espai i estan a punt de tancar un acord de finançament amb el consistori i la Generalitat. Un projecte que, segons el director, aprofitarà el caràcter multidisciplinari de l’entitat per «no rendir-se davant de la confluència de problemes».

Una entitat multitemàtica

La Fundació Salut i Comunitat no té un sol àmbit d’acció. Els més de 1.500 treballadors i 500 voluntaris atenen des d’addiccions fins a dones maltractades, passant per casos de salut mental, serveis a la infància, gent gran, programes a presons i inserció laboral. La Fundació té contractes signats per oferir serveis públics. Ara que les administracions tenen dificultats econòmiques, Xavier Ferrer defensa els avantatges d’externalitzar els serveis cap a les entitats no lucratives. «Treballem amb les mateixes prioritats, però amb l’avantatge de l’eficàcia i la independència del sector privat», argumenta.

Font: Diari Ara

Versión en castellano

Entradas recientes

«La profesionalidad, el compromiso y la calidad humana en el Centro de Día de Adicciones permiten que lo difícil sea posible»

Carlos Larrañaga trabaja como responsable del Centro de Día de Adicciones, servicio gestionado y dirigido…

1 día hace

“Para la Residencia de Personas con Diversidad Funcional Relleu, el mero hecho de participar en los festivales de cortometrajes ya es un premio”

Un grupo de usuarios/as y trabajadores/as de la Residencia de Personas con Diversidad Funcional Relleu,…

2 días hace

Los servicios psicosociales intensivos de atención a las drogodependencias de FSC implementan, con éxito, un sistema de evaluación de resultados digitalizado

Tras la formación dirigida a los equipos de profesionales de los centros participantes gestionados por…

4 días hace

Sant Pere de Ribes aprueba el Plan de Prevención de Drogas y del Uso de Pantallas 2022-2026, diseñado por FSC

El Ayuntamiento de Sant Pere de Ribes​​, en la provincia de Barcelona, ha aprobado por…

4 días hace

FSC desarrolla «IDEAS-RDD», un nuevo sistema de evaluación de la Reducción de Daños en adicciones

La reducción de daños (RDD) asociada al consumo de drogas ha sido objeto de una…

4 días hace