Teràpia i creativitat com a intervenció als Punts de Trobada Familiar de Balears

En la nostra gestió, hem incorporat com a novetat la realització de tallers com a eina per a la intervenció amb les persones usuàries del servei. Aquestos punts, gestionats per la Fundació Salut i Comunitat, són de titularitat de la Conselleria de Família i Serveis Socials del Govern Balear.

Concretament en el Punt de Trobada Familiar (PTF) Maó, hem anat evolucionant en els continguts, oferint tallers més creatius i atractius, a través d’una estratègia més lúdica i amb un enfocament terapèutic alternatiu més interactiu.

Després de valorar les necessitats dels usuaris/es, vam iniciar una formació enfocada al desenvolupament d’ habilitats personals adreçades a la resolució de conflictes. Els primers tallers que vam dissenyar van ser dos:

  • “Habilitats socials i comunicatives”. En aquest taller vam treballar principalment l’ assertivitat, la presa de decisions i habilitats comunicatives (empatia i escolta activa).
  • “Percepció d’un/a mateix/a i dels altres”, on vam treballar l’ autopercepció, l’ autoconeixement, la percepció dels altres i de la realitat, el pensament causal i les seves diferents perspectives.

Els tallers es van realitzar amb els diferents usuaris/es i vam formar grups de progenitors/es custodis/es i no custodis/es per afavorir l’empatia i que poguessin entendre la situació que viu l’altra part. Vam intentar que les persones usuàries fossin capaces per si mateixes d’arribar a acords.

Recentment hem tornat a posar en pràctica tallers, però dissenyant una estratègia més lúdica i amb un enfocament terapèutic alternatiu més interactiu i creatiu. Els tallers dissenyats han estat dos:

  • “Desayuno con Mándalas”. En aquest taller, a part de fomentar la creativitat, potenciem la comunicació patern/matern-filial, estimulem la imaginació per afavorir la lliure expressió, desenvolupant els sentits i la capacitat de percepció.
  • “Mindfulness per a famílies”, on dotem d’eines de relaxació i atenció a les famílies, per tal que puguin utilitzar-les tant al centre, com extrapolar-les a altres contextos i situacions. Un altre dels objectius és aconseguir un estat de calma i consciència que ajudi a les persones participants a sentir-se millor i a autorregular la seva conducta.

El taller de “Desayuno con Mándalas” ha tingut molt bon acolliment per part dels usuaris/es i hi ha hagut molta participació. La realització del mateix es va fer en l’horari de visites i van participar totes les famílies creant un espai d’interrelació i relaxació a través del dibuix i la combinació de colors.

Actualment és una activitat molt demandada, tant pels nins i nines com pels seus progenitors/es, ja que mitjançant el dibuix, s’aconsegueix un espai relaxat, creatiu i de comunicació. Són molts i moltes qui comparteixen l’activitat de forma intra i interfamiliar, la qual cosa permet alhora a l’equip tècnic observar la interacció, descobrir pautes de relació i oferir un punt de partida per a parlar d’emocions, problemes, sensacions… que d’una altra manera resultarien difícils d’abordar.

El taller de “Mindfulness per a famílies” l’hem programat més endavant, degut a que s’han tancat molts casos, alguns per acords entre les parts i uns altres per sentència judicial, i estem a l’espera de rebre nous.

Després d’aquesta evolució dels tallers, hem arribat a la conclusió que el joc i les activitats participatives són més adequades i tenen major acceptació que els tallers formals per aconseguir l’obertura i confiança necessàries entre les famílies i l’equip tècnic, així com entre progenitors/es i nins/es, i entre les famílies que comparteixen involuntàriament aquest espai.

Entradas recientes

El Servicio de Atención Psicológica de FSC sigue creciendo en el número de personas atendidas durante el 2023

Según la OMS, el derecho a la salud de millones de personas está cada vez más…

2 días hace

«Conciliar solo es posible a través de la colaboración de las instituciones públicas, las empresas y la sociedad, en su conjunto»

Helena Ripollés es socióloga especializada en derechos humanos y derechos de las mujeres y actualmente,…

3 días hace

«La experiencia como voluntaria me ha hecho crecer como persona, como mujer, como madre y como maestra»

María José Pellús es voluntaria del Centro de Recuperación Integral para víctimas de violencia machista…

3 días hace

Finaliza con buenos resultados el Espacio de mejora de prevención de drogas y uso problemático de pantallas dirigido por FSC en Barcelona

Recientemente, ha concluido el 6º Espacio de mejora continua de los planes locales de prevención…

3 días hace

Gran acogida de la conferencia «Juventud, ocio y violencias sexuales» del Observatorio Noctámbul@s de FSC

Nuestra compañera Sònia Ricondo del Observatorio Noctámbul@s de la Fundación Salud y Comunidad (FSC) participó…

5 días hace